kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Ο Αλέξανδρος και το εκκλησάκι του Αϊ-Λια

Ο Αη-Λιας με το κουπί...- Γιατί γιαγιά το εκκλησάκι του Αϊ-Λια είναι ψηλά, πάνω στο βουνό; Τι το θέλει στην κορφή, δεν αγαπάει τη θάλασσα; ρώτησε ο μικρός Αλέξανδρος τη γιαγιά του.

- Κάθε άλλο, του λέει η γιαγιά του. Είναι μεγάλη ιστορία Αλέξανδρε, άκου για να μάθεις!

- Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αϊ-Λιας μπήκε από μικρός στα βάσανα της θάλασσας και γέρασε πάνω στο κύμα και μέσα στις φουρτούνες. Κακόπαθε τόσο πολύ ως ναύτης και κόντεψε τόσες φορές να πνιγεί, που βαρέθηκε πια τη θάλασσα και τα ταξίδια κι αποφάσισε, όταν γέρασε, να πάει σ' ένα μέρος που να μην ξέρουν οι άνθρωποι ούτε τι θα πει καράβι αλλά ούτε τι θα πει και θάλασσα.

- Πήρε λοιπόν το κουπί του στον ώμο και βγήκε στη στεριά. Περπάταγε, περπάταγε βδομάδες και μήνες, και όποιον συναντούσε του έδειχνε το κουπί και τον ρωτούσε: «Ξέρεις τι είναι αυτό;» «Κουπί» του λέγανε... Και ο Αϊ-Λιας έπαιρνε πάλι το δρόμο και όλο ανέβαινε και πιο ψηλά ώσπου κάποτε έφτασε στην κορυφή ενός βουνού.

- Ρωτά τους ανθρώπους που βρήκε εκεί πάνω: «Τι είναι αυτό που κρατώ;», «Ξύλο» του λένε. Τότε κατάλαβε πως αυτοί δεν είχαν δει ποτέ τους μήτε θάλασσα μήτε κουπί και έμεινε μαζί τους.

Γι' αυτό όταν χτίζουν καμιά εκκλησία στις βουνοκορφές, τη χτίζουν πάντα στο όνομα του προφήτη Ηλία.

Ο Άγιος θεωρείται έφορος της βροχής και ρυθμιστής των μετεωρολογικών φαινομένων. Πολλά είναι και τα πανηγύρια που γίνονται προς τιμήν του στις 20 Ιουλίου.

 

ΠΗΓΕΣ: