kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Υπολογιστής μεγέθους USB stick, αξίας 7 δολαρίων

Υπολογιστής μεγέθους usb stick...
Από τις φτωχογειτονιές του Ναϊρόμπι θα ξεκινήσει η προσπάθεια μείωσης του τεχνολογικού χάσματος ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, μέσω της χρήσης του Keepod.

Το Keepod δεν είναι, φαινομενικά, τίποτα παραπάνω από ένα USB stick. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ενσωματώνει ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει σε οποιονδήποτε υπολογιστή συνδεθεί. Το εν λόγω USB stick θεωρείται από τους δημιουργούς του σαν εφάμιλλο αντίστοιχων LiveUSB συστημάτων όπως τα LinuxLive και WinToGo.

Παράλληλα, το κάθε Keepod «θυμάται» τις ρυθμίσεις του ιδιοκτήτη του, τα passwords αλλά και τα sites που αυτός έχει επισκεφτεί. Με τον τρόπο αυτό η ομάδα των δημιουργών του Keepod διαχωρίζει το software από το hardware κομμάτι ενός υπολογιστή.

Ωστόσο, το Keepod ξεχωρίζει από τα αντίστοιχά του καθώς σχεδιάστηκε για να προσφέρει αυξημένη ασφάλεια, επιδόσεις και αξιοπιστία συστήματος. Βασίζεται στην πλατφόρμα του Linux και διαθέτει παράλληλα προ-εγκατεστημένες μία σειρά από εφαρμογές όπως web browsers, εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, τη σουίτα εφαρμογών γραφείου LibreOffice, τον VLC media player, τον FileZilla FTP, την πλατφόρμα Steam και άλλα.

001-puzle

Το USB stick, στο οποίο θα έχει «φορτωθεί» το Keepod θα πρέπει να έχει διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο τουλάχιστον 8GB. Επίσης, ο υπολογιστής που θα «φιλοξενήσει» το stick θα πρέπει να διαθέτει μια σειρά από ελάχιστες προδιαγραφές, όπως επεξεργαστή x86, μνήμη RAM μεγέθους 1GB, ικανότητα ανάλυσης οθόνης 1024 x 768 pixels και φυσικά να διαθέτει υποδοχή USB2.0 και άνω. Το Keepod δεν υποστηρίζει επίσημα συστήματα Mac.

Η επιλογή του Keepod κρίνεται οικονομικότερη από τη διάθεση νέων (έστω και χαμηλού κόστους) συστημάτων, αφού θα μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση παλαιότερων υπολογιστών που σε διαφορετική περίπτωση θα αποσύρονταν. Επιπλέον, οι εν λόγω υπολογιστές θα μπορούν να μοιράζονται ανάμεσα σε αρκετούς χρήστες, αφού το κάθε stick θα είναι στην ουσία ο υπολογιστής του κάθε χρήστη, με τις δικές του ρυθμίσεις και τα δικά του δεδομένα.

Παράλληλα, οι δημιουργοί του Keepod σκοπεύουν να δημιουργήσουν τοπικούς κόμβους που θα λειτουργούν στις φτωχογειτονιές, όπου οι ντόπιοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν κοινόχρηστους υπολογιστές σε συνδυασμό με υπηρεσίες σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν χώροι όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να μάθουν για τις νέες τεχνολογίες αλλά και να δοθούν κίνητρα δημιουργίας τοπικών startups.

Το Keepod, που σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, κοστίζει περί τα 7 δολάρια, θα διανεμηθεί σε πρώτη φάση σε 150.000 ανθρώπους, στις φτωχογειτονιές του Ναϊρόμπι, στην Κένυα. Η ιδέα του Keepod κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 40.000 δολάρια μέσω της ιστοσελίδας χρηματοδότησης Indiegogo, μέσα σε διάστημα 6 εβδομάδων.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr