kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

26 χώρες πλήττονται σοβαρά από την πείνα

26 χώρες πλήττονται σοβαρά από την πείναΕίκοσι έξι χώρες, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στην Υποσαχάρεια Αφρική και στη Νότια Ασία, συνεχίζουν να παρουσιάζουν "εξαιρετικά ανησυχητικά" επίπεδα πείνας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας της Πολιτικής των Τροφίμων (IFPRI) και τριών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η έκθεση αφορά στον δείκτη της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2011 και δείχνει ότι "ο αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από πείνα έχει μειωθεί από το 1990, αλλά όχι σημαντικά" και η κατάσταση παραμένει "σοβαρή".

Την έκθεση συνυπογράφουν τρεις ΜΚΟ, η γαλλική ACTED, η ιρλανδική Concern Worldwide και η γερμανική Welthungerhilfe.

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν από το 2004 μέχρι το 2009.

Το IFPRI υπολόγισε το δείκτη της πείνας (Global Hunger Index ή GHI) βάσει τριών κριτηρίων: του ποσοστού υποσιτισμού, του ποσοστού παιδικού υποσιτισμού και του ποσοστού παιδικής θνησιμότητας προκειμένου να κατατάξει τις χώρες σε πέντε κατηγορίες: "χαμηλή", "μέτρια", "σοβαρή", "ανησυχητική" και "πολύ ανησυχητική" κατάσταση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο GHI 2011 μειώθηκε κατά 26% σε σχέση με το 1990, κυρίως εξαιτίας της μείωσης του παιδικού υποσιτισμού.

Ανάμεσα στις 26 χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πείνα, σε σύνολο 122 χωρών, το Μπουρούντι, το Τσαντ, η Ερυθραία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκονται σε "πολύ ανησυχητική" κατάσταση.

 

Αντίθετα, ανάμεσα στο 1990 και στο 2011, 19 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ανγκόλα, το Μπαγκλαντές, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη, η Νικαράγουα, ο Νίγηρας και το Βιετνάμ έχουν βγει από τις κατηγορίες "ανησυχητική" και "πολύ ανησυχητική".

"Η γενική κατάσταση της πείνας στον κόσμο παραμένει σοβαρή. Η πρόσφατη αύξηση του επιπέδου και της αστάθειας των τιμών των γεωργικών προϊόντων αποτελεί απειλή για τη παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια" αναφέρει η έκθεση.

Λόγω έλλειψης στοιχείων, στην κατάταξη δεν περιλαμβάνονται το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Παπούα Νέα Γουινέα και η Σομαλία.

Επιπλέον, δεν αντικατοπτρίζονται οι επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης του 2010-2011, ούτε η πείνα που πλήττει σήμερα το Κέρας της Αφρικής, προσθέτει.

ΠΗΓΗ: nooz.gr