kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Τα μέρη ενός 3D εκτυπωτή...

3D Printer

Η 3D εκτύπωση είναι η διαδικασία με την οποία μπορείς να δημιουργήσεις ένα αντικείμενο. Οι 3D εκτυπωτές είναι συσκευές όπου μπορούν να κτίζουν ένα αντικείμενο τριών διαστάσεων με τη μέθοδο της προσθετικής κατασκευής. Το κτίσιμο του αντικειμένου επιτυγχάνεται με τη δημιουργία στρωμάτων (layers) υλικού.

Για να κατανοήσουμε τα μέρη ενός 3d εκτυπωτή θα πρέπει να σκεφτούμε τους τρεις άξονες που εκτυπώνει. Οι x και y άξονες είναι η κίνηση στο πάτωμα εκτύπωσης και ο z άξονας είναι η κίνηση στον κατακόρυφο άξονα. Κάθε άξονας ελέγχεται από ένα μοτέρ.

Ένα μοτέρ επίσης έχει και ο extruder. Ο extruder είναι το εξάρτημα που τραβάει ή σπρώχνει το νήμα ανάλογα με τις ανάγκες τις εκτύπωσης, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχέδιο.

001 puzle

3D Printer
Το νήμα προωθείται προς το hotend, το ζεστό μέρος, όπου θερμαίνεται από το θερμαινόμενο block σε κατάλληλες θερμοκρασίες (170-240c) μέχρι να λιώσει. Το λιωμένο νήμα βγαίνει από το στόμιο σε μικρότερη διάμετρο 0,3-0,6χιλιοστά και τοποθετείται πάνω στο πάτωμα της εκτύπωσης.

3D Printer
Ο έλεγχος της διαδικασίας εκτύπωσης γίνεται από τον υπολογιστή και η σύνδεση του μηχανήματος και του υπολογιστή γίνεται μέσα από την κεντρική πλακέτα του εκτυπωτή.

Τεχνολογίες εκτύπωσης

Οι πιο γνωστές τεχνολογίες εκτύπωσης των 3D printers είναι οι Fused filament fabrication (FFF), Fused deposition modeling (FDM) και  Stereolithography (SLA).

  • FFF (Fused filament fabrication) είναι η τεχνολογία που λιώνει το πλαστικό αναλώσιμο και ταυτόχρονα το παγώνει ώστε να γίνει στέρεο.
  • FDM (Fused deposition modeling) είναι η τεχνολογία που η 3D εκτύπωση γίνεται σε ένα δοχείο που περιέχει υγρό (ρητίνη) και μέσω Laser παίρνει σχήμα το αντικείμενο που έχουμε τοποθετήσει για εκτύπωση.
  • SLA (Stereolithography) είναι μια μορφή τεχνολογίας εκτύπωσης 3D που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μοντέλων, πρωτοτύπων, σχεδίων και τμημάτων παραγωγής χρησιμοποιώντας φωτοπολυμερισμό.

ΠΗΓΗ: https://www.3dexpert.gr/3dprinters-intro/meri-ektipoti/